Gőzgombóc Geresdlak

KEZDŐK ÉS HALADÓK

Gőzgombóc csapatEgy kis tejben megfuttatjuk az öt dkg élesztőt, hozzáadjuk az 1 kg lisztet és a langyos vizet. Zsírral kikenjük a lábost, majd beletesszük a tésztát és alul fölül megsütjük.
Babbal és hússal tálaljuk, de sültekkel és szósszal is szoktuk kínálni, például hagyma és fokhagyma mártással.

A KNÉDLI VIRTUÓZAI

Gőzgombóc csapatA knédlihez 1 kg lisztet, 2 tojást fogtunk. Tejet, amennyit felvesz. Kevés sót, cukrot, zsírt adtunk hozzá és összedagasztottuk.
Sokáig gyúrtuk, addig amíg a tészta el nem válik a táltól és utána kelnie kell. Kb. egy fél órát, háromnegyed órát. Maga a knédli főzve lesz.
Hozzá babgulyást főzünk cserépedényben. Füstölt sonkával, csülökkel, egy kis combbal.
Teszünk hozzá egy kis sárgarépát, zöldséget, zellert. Ez adja meg az ízét!

ERZSÉBETI BARÁTSÁG CSAPAT

Gőzgombóc csapatGőzön főtt kelt gombócot készítünk. Egy adaghoz veszünk 1 kg lisztet, 2 kávéspohár olajat, 1 tojás, 5 dkg élesztő, meg tej. Ezt kell kidolgozni, keleszteni és gőzön megfőzni majd utána jóízűen megenni. Otthon mi köretnek általában babot, dinszteltkáposztát, sült szalonnát, füstölt sonkát tálalunk mellé.

FLEISSIGE HÄNDE

Gőzgombóc csapatHéveknédlit készítünk. Tejben felfuttatjuk az élesztőt, egy kis cukorral, sóval és liszttel összedolgozzuk, a végén a zsiradékot adjuk hozzá. Ha megkelt, kinyújtjuk, fölsodorjuk. Először főzzük, és utána sütőben sütjük. Nem tudom pontosan hány fokon, többször utána kell nézni. Babbal tálaljuk, amit felteszünk főni. Hagymát, fokhagymát teszünk hozzá, sót és aki szereti sonkát is bele lehet főzni.

GOMBÓC AKADÉMIA

Gőzgombóc csapatGőzön főtt kelt gombócot készítünk. Egy adaghoz veszünk 1 kg lisztet, 2 kávéspohár olajat, 1 tojás, 5 dkg élesztő, meg tej. Ezt kell kidolgozni, keleszteni és gőzön megfőzni majd utána jóízűen megenni. Otthon mi köretnek általában babot, dinszteltkáposztát, sült szalonnát, füstölt sonkát tálalunk mellé.

GOMBÓCKAVALKÁD

Gőzgombóc csapat60 dkg lisztet, öt dkg élesztővel tejben felfuttatva kevés cukorral, majd meleg vízzel dagasztom, amíg hólyagos nem lesz. Kb. 20-30 percnyi kelesztés után kinyújtom, megkenem egy kis zsírral, sózom és egy csipet búzadarát szórok bele.
Összetekerem és megcsomózom. Ebből a tésztából kb. 4 gombóc lesz. Egy kizsírozott edénybe helyezem a gombócokat, és még egyszer megkelesztem. Teszek hozzá vizet, lefedem és fölteszem lassú tűzön. Meg szoktam fordítani, hogy mind a két oldala ropogós legyen.
Köretként a savanyúkáposztát megpároljuk egy fej hagymával, majd, amikor megpuhult a káposzta, ugyanezeket a gombócokat tesszük rá, és lefedve pároljuk együtt tovább. Ezt is meg szoktam fordítani, hogy mindkét fele átvegye a jó káposzta ízt.
Babfőzelékkel, és kompóttal tálalom. Van, aki édes tejbe mártogatja.

GŐZERŐVEL A HIVATALÉRT

Gőzgombóc csapatMi, a Gőzerősök kétféle gombócot készítünk. Az egyik az eredeti héveknédli, a másik a Krauthéveknédli. Liszt, élesztő, aludttej, tojás, só, cukor és egy kis zsiradék, ebből kelt tésztát készítünk. Miután megkelt, kinyújtjuk. Az eredeti tésztát négy gombócra osztjuk, a káposztásat pedig annyira, amennyi belefér a lábosba. Ez egy savanyúkáposztás alap, füstölt oldalassal, erre lesznek ültetve a gombóckák.

GROSSMUTTERS KÜCHE

Gőzgombóc csapatFelfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk az 1 kg lisztet, az egy tojást, egy kis cukrot, sót. Jól összegyúrjuk, és hagyjuk kelni. Utána megsodorjuk, majd újból pi-henni hagyjuk. Végül megfőzzük.
Hozzá káposztát adunk oldalassal, vagy babot tálalunk mellé.

NYÖGVENYELO VIDÁM ORGONÁCSKÁK

Gőzgombóc csapatHozzávalók: fél kg liszt, egy tojás, öt dkg élesztő, kettő és fél dl tej, kevés só, öt kanál olvasztott zsír. Elkészítése: három kanál lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy teáskanál cukrot teszünk hozzá, és kevés langyos tejjel kovászt készítünk. Öt percig hagyjuk kelni. Hozzáadjuk a többi lisztet, sót, tojást, zsírt, és a tejjel kidolgozzuk. Amikor jól elválik a tészta a táltól és sima lesz, akkor letakarjuk és hagyjuk kelni. Ha megkelt, öt részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, jól megszórjuk búzadarával, feltekerjük és megcsomózzuk.
Az edényt fagyos zsírral kenjük ki, az oldalát is. Tűzre tesszük, és belehelyezzük a tésztákat. Amikor a zsír kezd habosodni, ráöntünk cipónként három evőkanál forró vizet. Letakarjuk, öt perc után kislángon 35-40 percig sütjük. Ha szeretnénk, hogy a teteje is sült legyen, megfordítjuk, megkenjük a cipók között zsírral és pár percig sütjük.
Babfőzelékkel tálaljuk.

BODAI "FRAULEIN"-OK

Gőzgombóc csapatLangyos tejet, cukrot , két darab élesztot, kevés sót, két darab tojássárgáját összekeverünk. Hozzá annyi lisztet adunk, amennyit fölvesz. Mindehhez hozzáadunk még egy liter tejet.
Utána a tésztát jól ki kell dolgozni. Majd szétdaraboljuk és gyúródeszkán kinyújtjuk. Zsírral megkenjük ,egy kis grizt szórunk rá, föltekerjük, csomóra kötjük és tesszük be a tepsibe, és kezdodhet a sütés.
Mi fazekasbodaiak kompóttal, és babbal szoktuk tálalni.

A FALU KONYHÁJA

Gőzgombóc csapatLiszt, tejben felfuttatott éleszto, só, kis víz és olaj - mindez összegyúrva könnyebb tésztává. Kisodorjuk és fánkformákat csinálunk belole, majd kelesztjük. Miután megkelt, serpenyoben pirosra sütjük, és mikor már van egy kis színe, vizet öntünk alá. Fedo alatt szépen feljön a gozben. Mindkét oldalával ugyanezt tesszük. Amikor már nem serceg, és szép magas, kiszedjük. Ehhez babfozeléket tálalunk, meg szalonnát. Gyerekeknek nem szoktunk szalonnát tálalni, mert nem rajonganak érte, nekik babfozelékkel, húsos levessel adjuk. Ok is nagyon szeretik ! Ebbol is kiderül, hogy ugyan ez egy kicsit egyszerubb változata a gozgombócnak, de még sohasem panaszkodott miatta egyik kosztosunk sem a mi "hamisítványunkra"!

SZURDOK SINGERS

Gőzgombóc csapatLegelőször kelt tésztát készítünk, ugyanúgy, ahogy a régi idős asszonyok, liszt, élesztő. Megkelesztjük, lisztet rakunk hozzá, tojást, tejfölt és egy kis olajat. Ezt jól megdagasztjuk, kiformáljuk és fedő alatt hét percig főzzük. Végül kisütjük mindkét oldalát olajban. Ezt babfőzelékkel tálaljuk.
A káposztáshoz pedig pirítunk hagymát, füstölt oldalast szalonnával, majd egy órán át fozzük. A gombócot pedig tizenöt percig főzzük rajta.

Gőzgombóc fesztivál Geresdlak 2016